17/5/2023 | Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek is af!

Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek is af en aangeboden aan de gemeenteraad van Rotterdam. Zij bespreken het ontwerp waarschijnlijk nog voor de zomer. Je bent van harte welkom om op dinsdag 13 juni van 16.00 tot 20.00 uur de plannen te komen bekijken tijdens de informatiemarkt in de bibliotheek.

Het voorlopig ontwerp van de vernieuwing bestaat uit twee onderdelen: het voorlopig ontwerp van de Nieuwe Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat én de tijdelijke huisvesting aan de Librijesteeg. Aan de gemeenteraad wordt het besluit gevraagd om het benodigde geld beschikbaar te stellen. Na dit besluit, werken we het voorlopig ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Het definitieve ontwerp van de tijdelijke huisvesting is komend najaar al gereed; het definitieve ontwerp van de vernieuwde Centrale Bibliotheek eind dit jaar.

Huiskamer van de stad

Het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem werkte het voorlopig ontwerp van de nieuwe Centrale Bibliotheek uit op basis van het schetsontwerp dat zij vorig jaar presenteerden en waarbij ook 5.000 Rotterdammers betrokken waren. Uitgangspunt van het ontwerp is de bibliotheek als aantrekkelijke huiskamer van de stad. Het gebouw blijft behouden als cultuurhistorisch icoon, maar wordt aan de binnenzijde lichter en geschikter gemaakt voor ontmoetingen. Het geheel wordt niet alleen een collectie van boeken, maar vooral een collectie dynamische ruimtes voor een kleurrijke collectie Rotterdammers. Iconische kenmerken als de gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn blijven behouden en worden versterkt. Aan alle zijden komen ingangen en in de kelder komt een fietsenstalling met ruimte voor 1.500 fietsen.

Ook de buitenruimte van de Centrale Bibliotheek richten we opnieuw in. Het ontwerpproces hiervoor loopt op dit moment nog en is daarom ook geen onderdeel van het voorlopig ontwerp.

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe ontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Doordat we de betonconstructie hergebruiken, voorkomen we enorme hoeveelheden CO2-uitstoot. Daarnaast verbeteren we de energieprestaties van het gebouw met een volledig vernieuwd en innovatief klimaatsysteem in combinatie met goed geïsoleerde gevels. De karakteristieke dakterrassen van het gebouw worden vergroot. Deels voor publiek gebruik, maar vooral om deze te vergroenen ten behoeve van de flora en biodiversiteit. Door een behoorlijke vergroting van de waterbergingscapaciteit draagt de vernieuwing ook bij aan het verlagen van het hitte-eilandeffect in het hart van onze stad.

Tijdelijke huisvesting Librijesteeg

Tijdens de verbouwing van de Centrale Bibliotheek – najaar 2025 tot najaar 2028 – verhuist de vestiging naar het gemeentelijk kantoorpand aan de Librijesteeg 4. Maar eerst bouwen we dit pand in een jaar tijd om tot bibliotheek. Volgens ontwerp van architectenbureau Rapp+Rapp vergroten we de entree en plaatsen we roltrappen op de onderste verdiepingen om de bezoekersstromen te verbeteren. Vervolgens wordt het gebouw volledig circulair ingericht naar ontwerp van TenBrasWestinga. Onder andere meubels en lampen uit de Centrale Bibliotheek krijgen een plek op deze tijdelijke locatie. In het najaar van 2025 verhuist de bibliotheek met al haar functies naar de Librijesteeg 4 en bevindt zich dan op ongeveer 200 meter loopafstand van de huidige locatie. We benutten de tijdelijke locatie ook als proeftuin om bijvoorbeeld nieuwe vormen van programmeren te testen, maar ook nieuwe vormen van studieplekken uit te proberen.

Informatiemarkt dinsdag 13 juni

Op dinsdag 13 juni is er in de Centrale Bibliotheek een informatiemarkt voor iedereen die geïnteresseerd is in het voorlopig ontwerp. De bijeenkomst duurt van 16.00 tot 20.00 uur en vindt plaats op de begane grond aan de rechterzijde van de hal bij de ‘Werkplaats Vernieuwing Centrale’. Kom je ook?