5/9/2024 Tentoonstelling Rotterdam Cultuurstad

Rotterdam Cultuurstad | Post 65 Part II
5 september t/m 30 november 2024 | don t/m zat van 13:00 tot 18:00 uur
OMI, Schietbaanstraat 21, Rotterdam | www.omirotterdam.nl

De jaren 80 zijn een kantelpunt in de ontwikkeling van Rotterdam. Er komen nieuwe kunstenaarsinitiatieven, festivals, grand cafés en concertzalen, en zelfs een zwemparadijs en een modepromenade. Veel culturele instellingen in Rotterdam worden in deze tijd opgericht, zowel in bestaande gebouwen als in nieuwe, zoals de Centrale Bibliotheek, de Schouwburg en het Maritiem Museum. Ook worden de ruimtes rondom deze gebouwen vernieuwd, met het Museumpark en het Schouwburgplein als bekende voorbeelden. Deze instellingen zijn niet alleen belangrijk voor het culturele aanbod, maar ook voor de verdere ontwikkeling van de stad. Ze spelen een grote rol in het maken van Rotterdam tot een (inter)nationale culturele bestemming. Zonder deze bloeiperiode zou het huidige Rotterdam er heel anders uitzien.

Tentoonstelling OMI

OMI neemt je mee naar de verhalen van Rotterdam in de jaren 80 en begin jaren 90. In deze tijd krijgt kunst, cultuur en recreatie een grote boost met veel nieuwe ideeën, prijsvragen en plannen. In de tentoonstelling maak je een wandeling door de stad en door de tijd. Je bezoekt de Centrale Bibliotheek, een plek ‘waar niets hoeft en alles mag’, het Maritiem Museum, op het kruispunt van stad en water, en het grote Schouwburgplein, waar nog steeds nieuwe plannen voor worden gemaakt. Deze plekken laten zien hoe Rotterdam zich ontwikkelde als cultuurstad. Met maquettes, foto’s, documentaires en bijzondere projecties ontdek je de originele ideeën, maar ook de plannen die nooit zijn uitgevoerd en de discussies die toen speelden. Rotterdam Cultuurstad kijkt terug op deze bloeiperiode, speelt in op het heden en kijkt vooruit naar de toekomst van belangrijke cultuurplekken die nu weer vernieuwd worden. Met de tentoonstelling, excursies, workshops, lezingen en filmavonden reis je naar het recente verleden, met een blik op wat nog gaat komen.

The neverending story: in gesprek over de stad

Tijdens de tentoonstelling is er een divers programma waarin Rotterdam als cultuurstad en de betekenis van Post 65-architectuur wordt onderzocht. Er zijn excursies, gesprekken, films en workshops. Op donderdag 5 september start het evenement officieel met een openingswoord van Said Kasmi, wethouder van Onderwijs, Cultuur en Evenementen. Bij OMI kun je de ontwerpen van de huidige en toekomstige Centrale Bibliotheek bekijken: het oorspronkelijke ontwerp van Van den Broek en Bakema, en de nieuwe maquette van Powerhouse Company. In oktober geeft architect Claudia Kromrei (Bremen University of Applied Sciences) een lezing en workshop bij OMI. Vanuit haar kennis over postmodern Berlijn bespreekt zij de cultuurhistorische waarde van Post 65-gebouwen en pleinen. Samen met Bureau Monumenten & Cultuurhistorie organiseert OMI een programma voor het Platform Post 65 (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), dat op 17 oktober in Rotterdam plaatsvindt. Voor meer informatie en updates over de tentoonstelling en het programma kun je terecht op de website van OMI.